در مناطق مختلف، چه در زندگی روزمره و در گذر از کوچهها و خیابانها و چه در مناطقی امثال جادهها با ماشین آلات مختلفی از جمله بیلهای مکانیکی مواجه میشویم؛ ماشین آلات بزرگی که عملیات جابجایی خاکها را انجام میدهد. امروزه مراکز مختلفی در راستای ارائه خدمات مربوط به تجهیزات سنگین راهسازی یا لوازم یدکی ماشین آلات راهسازی از جمله لوازم یدکی بیل مکانیکی وجود دارد.
حال در این مقاله میخواهیم علاوه بر پرداخت بیشتر به این دسته از تجهیزات با تکنولوژیهای جدید در این حیطه نیز بیشتر آشنا شویم. تکنولوژی های جدیدتری که میتواند در راستای بهینه سازی عملیات مربوطه یاری رسان باشد و عملیات را در راستای تقویت نقاط قوت فراوانی از جمله ایمنی، سرعت، دقت و غیره انجام دهد.
خلاصه مطالب...
Toggleآشنایی با بیلهای مکانیکی
پیش از پرداختن به تکنولوژی های جدید در این راستا، در تعریف بیل مکانیکی یا Excavator ، میتوانیم آن را در دسته پرکاربردترین ماشین آلات سنگین که در عملیات خاکی پروژههای عمرانی در قسمت برداشتن یا کندن یا جابجایی خاک، خاک برداریها، مورد استفاده قرار میگیرند تعریف کنیم و در راستای گستردهتری میتوانیم به کاربردهای آنها در قالب عملیات گودبرداری در ساخت و سازها، لایروبی رودخانهها، معدنکاری و غیره اشاره کرد. از جمله ویژگیهای این دسته از ماشین آلات سنگین را میتوانیم به انعطاف پذیری بالای بازوی آن و نیز انعطاف بالا در چرخش آن یعنی چرخش کامل ۳۶۰ درجهای و داشتن دید مناسب برای اپراتور نام ببریم. توجه داشته باشیم که در کنار تجهیزات مختلف، لزوم توجه به لوازم یدکی آنها به عنوان مثال لوازم یدکی ماشین آلات راهسازی نیز دیده میشود.
انواع بیلهای مکانیکی
بر اساس یک سری از ویژگیها از جمله کارکرد بیلهای مکانیکی، میتوانیم آنها را به انواع مختلفی تقسیم بندی کنیم که به برخی از آنها اشاره میکنیم: بیل مکانیکی چرخ زنجیری استاندارد یا خزنده، بیل مکانیکی چرخ لاستیکی یا چرخدار، بیل مکانیکی مکنده (خلأ)، بیل مکانیکی با دسته و بازوی بلند، بیل مکانیکی هیدرولیکی شاول، بیل مکانیکی دراگ لاین، بیل مکانیکی اسکید، بیل مکانیکی شناور، بیل مکانیکی با بازوی طویل.
تقسیم بندیهای دیگری نیز به عنوان مثال بر حسب انواع برندهای متداول بیلهای مکانیکی، انواع چرخهای آنها و سایر موارد میتوانیم داشته باشیم.
بیلهای مکانیکی با تکنولوژی های جدید
طبیعتاً مانند تمامی تجهیزات دیگر که به روز رسانی و ورود تکنولوژیهای جدید در آنها میتواند تحولات گستردهای در عملکرد آنها بازدهی آنها و کیفیت کارهایی که توسط آنها انجام میگیرد بیافریند، بیلهای مکانیکی هم از این قاعده مستثنا نبوده و در طول سالهای گذشته با به روز رسانیهای زیادی در جنبههای مختلف مواجه بودهاند و مشمول استفاده از تکنولوژیهای جدید شدهاند.
برخی از ویژگیهای استفاده از تکنولوژیهای به روز در بیلهای مکانیکی را میتوانیم به قرار زیر نام ببریم.
سرعت در عملیات خاکبرداری و عملیات مسطح سازی، بهینه سازی و کاهش مصرف سوخت، ارتقاء ایمنی و امنیت، افزایش راحتی اپراتور، کارکرد اصولیتر
در ادامه با چند مورد از تکنولوژی های جدید در بیلهای مکانیکی آشنا میشویم.
همچنین بیشتر بدانید:راهنمای کامل تعویض لوازم یدکی سیستم موتوری ماشینآلات سنگین
تکنولوژی کنترل دو بعدی تسطیح
یکی از فناوریهای جدید استفاده شده در بیلهای مکانیکی، سیستم کنترل دو بعدی تسطیح است؛ به این معنی که در این حالت اپراتور دستگاه قادر خواهد بود عمق و شیب مد نظر را انتخاب کرده و سپس با استفاده از سنسورها و سایر تجهیزات به کار گرفته شده، در جریان موارد لازم به طور لحظهای به عنوان مثال در مواردی از قبیل میزان فاصله تا محل مورد نیاز تسطیح و غیره خواهد بود و این یعنی کاهش نیاز به لزوم پیاده شدن راننده برای اعمال تنظیمات لازم در میخها و لیزر که عدم نیاز به این مورد، پیاده شدنهای مکرر اپراتور، باعث افزایش بهره وری اپراتور و بهره وری عملیات خواهد شد.
فرایند نیمه اتوماتیک در عملیات خاکبرداری و تسطیح
از دیگر تکنولوژیهای جدید به کار گرفته شده در بیلهای مکانیکی میتوان به قابلیت خودکارسازی امثال Cat Grade Assist اشاره کرد که در این حالت با استفاده از سنسورهای مکان یاب در دستگاه، عمق و شیب شناسایی و تعیین شده و در نتیجه امکان عملیات خاکبرداری با یک اهرم فراهم خواهد شد. با بهرهگیری از این سیستم در مدلهای خاص بیل مکانیکی، در رسیدن به فاصله حدوداً ۱۰ سانتیمتری از محل تعریف شده برای عملیات دستی اهرم بازوی اصلی به سمت بالا کشیده میشود و سپس سیستم کامپیوتری در عملیات خاکبرداری همراهی خواهد کرد. انجام عملیات با کمک این سیستمها باعث دقت بالا در انجام عملیات و تنظیمات دقیقتر خواهد شد.
سیستم برای محاسبه وزن مواد Cat Payload
از دیگر تکنولوژیهای جدید به کار گرفته شده در بیلهای مکانیکی میتوان به Cat Payload اشاره کرد. مانند دیگر فناوریها این آپشن نیز به مثابه نقطه عطفی در این تجهیزات بوده است. در فناوری Cat Payload با بهرهگیری از یک سری دادهها از جمله در ارتباط با فشار سیلندر و سنسورهای دستگاه، وزن مواد به طور مداوم مورد ارزیابی قرار میگیرد. این فرایند مانع از بارگیریهای کمتر از حد مجاز در کامیونها و به تبع آن مانع از افزایش هزینهها در این راستا خواهد بود.
امکان تولید بیشتر با مصرف کمتر سوخت
از دیگر ابعاد ارتقاء بهرهوری در سیستمهای بیلهای مکانیکی میتوان به تکنولوژی های جدیدی اشاره کرد که با به کار بردن آنها سوخت کمتری مصرف خواهد شد و به تبع آن در کنار کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری بیلهای مکانیکی، در راستای محیطزیست نیز قدم موثری محسوب میشود. این فناوری به این نحو عمل میکند که با استفاده از آن میزان دقیق روغن مورد نیاز برای عملکرد دستگاه اندازهگیری شده و به جای استفاده از میزان ثابتی روغن، مقدار دقیقتری استفاده میشود.
سیستم Smart Power Control
در این سیستم به کار گرفته شده در بیلهای مکانیکی، دو سیستم ازطریق کنترل سرعت متغیر و دیگری کنترل گشتاور پمپ، باعث ارتقاء بهرهوری سیستم خواهد شد و در کنار آن مصرف سوخت را چند درصد کاهش خواهد داد.
نوآوریهای مربوط به سیستمهای پیشرفته در دوربین
دوربینها را در قسمتهای مختلف و در تجهیزات مختلف از جمله در بیلهای مکانیکی میتوانیم به عنوان یکی از ضروریترین قسمتها در راستای ایمنی و امنیت و بهرهوری تجهیزات نام ببریم؛ از این رو بهرهگیری از تکنولوژیهای جدید در این قسمت نیز میتواند باعث ارتقا بعد ایمنی و بهره وری شود. یکی از تکنولوژیهای ارائهشده در این زمینه این امکان را میدهد که با نصب دوربین دید عقب استاندارد و دوربین جانبی، تصاویر دوربینهای دیگر به طور همزمان و در کنار هم در داخل کابین مشاهده شود.
اینها صرفاً بخشی از تکنولوژیهای جدید ارائهشده درزمینهٔ بیلهای مکانیکی بودند. با توجه بهسرعت رشد تکنولوژی، در آینده نزدیک شاهد گسترش و استفاده بیشتر از انواع تکنولوژیها در راستای ارتقا امنیت و افزایش بهرهوری بیشتردر انواع تجهیزات راه سازی و لوازم یدکی های مربوطه ازجمله لوازم یدکی ماشین آلات راهسازی و سازگاری بیشتر با محیطزیست در این تجهیزات خواهیم بود که در این راستا میتوان از سایت «دیزل کالا» نام برد.